המערב הפרוע: למה הריבית בארצות הברית משפיעה על תיקי ההשקעות שלנו?

כך הריבית מעבר לים משנה את האיזון בתיק ההשקעות שלכם

אייקון שעון 3 דק׳ קריאה

ריבית הפדרל ריזרב, או כמו שהחברים הקרובים בשוק ההון קוראים לה, "הפד", היא אחד הכלים המרכזיים שיש לבנק המרכזי של ארצות הברית להניע את הכלכלה. כששיעור הריבית עולה או יורד, זה מהדהד מעבר לים ומשפיע גם עלינו כאן, במיוחד אם יש לכם תיק השקעות.

לפני שנתחיל, ובגלל שאנחנו אוהבים לדבר במילים פשוטות, תחשבו על הכלכלה כמו נהר, ועל הפד כמי ששולט בסכר ומווסת את זרימת המים. כשהמים זורמים בעוצמה – כלומר, יש פעילות כלכלית רבה והאינפלציה עולה – הפד "סוגר מעט את הסכר" ומעלה את הריבית כדי להאט את הזרימה ולמנוע הצפה. לעומת זאת, כשיש יובש כלכלי והנהר מתייבש, הוא "פותח את הסכר" ומוריד את הריבית, מה שמעודד את המים (הכסף) לזרום בחופשיות ולהחזיר חיים לפעילות הכלכלית.

השינוי בזרימת המים משפיע על כל מה שנמצא לאורך הנהר – עסקים, השקעות, ואפילו התיק שלכם.

אז איך הפד מחליט על גובה הריבית?

ועדת הריבית של הפד מתכנסת שמונה פעמים בשנה כדי לבחון את מצב הכלכלה ולכוון את שיעור הריבית בהתאם למצב. כשיש צמיחה מהירה ואינפלציה, הפד מעלה את הריבית כדי להרגיע את הפעילות הכלכלית. לעומת זאת, במצב של מיתון או האטה, הפד מוריד את הריבית כדי לעודד צריכה והשקעות במשק.

אז איך זה משפיע על ההשקעות שלכם?

כשהפד מחליט להוריד את הריבית, ההלוואות נהיות זולות יותר, וזה כמובן מצוין לעסקים שיכולים ללוות כסף ולהתרחב. לעיתים קרובות, זה משפיע באופן חיובי על שוק המניות. עם זאת, ריבית נמוכה מורידה את התשואה מאגרות חוב, ומשקיעים עשויים לבחור במניות כדי לחפש תשואה גבוהה יותר, גם אם זה כולל יותר סיכון.

לעומת זאת, העלאת ריבית מייקרת את ההלוואות, וזה מקשה על החברות להגדיל רווחים, מה שעלול להוביל לירידה בשווי המניות. במקביל, אפיקי השקעה סולידיים, כמו אג"ח ופיקדונות, הופכים לאטרקטיביים יותר – מה שעלול להוביל לירידה בביקוש למניות.

 ירידת הריבית האחרונה והתגובה בשוק

בירידת הריבית האחרונה, הפד הוריד את הריבית ב-0.5% – מהלך חד יחסית לאחר ארבע שנים של עליות רצופות. התגובה לא איחרה להגיע: מדדי המניות בארצות הברית, ובמיוחד ה-S&P 500, הגיבו בעליות מרשימות. השוק שמח על כך שהריבית הנמוכה מאפשרת לחברות ללוות כסף ביתר קלות ולצמוח. בנוסף, הפד רמז על ירידות ריבית נוספות בהמשך השנה, מה שמגביר את האופטימיות לטווח הקצר בשוקי המניות.

הפד ושווקי ההון: משחק של איזונים ורגישויות

כדאי לזכור, שגם אם הורדת ריבית עשויה לשדר חדשות טובות לשוק המניות, זה לא תמיד המצב. הורדות ריבית משמעותיות עשויות לשקף מצב כלכלי מדאיג, שמחייב עידוד כלכלי אגרסיבי. לכן, כשהריבית יורדת בשל משבר או האטה משמעותית, המשקיעים עשויים דווקא לחוש אי-נוחות – ולהגיב בהתאם.

לסיכום, שיעור הריבית של הפד משחק תפקיד מפתח בשווקי ההון, ומשקיעים חכמים יודעים לעקוב אחרי המהלכים הללו כדי לקבל החלטות מבוססות. כשהריבית נמוכה, השוק נוטה לעלות, אך חשוב לזכור שמדיניות הפד עשויה גם לרמז על אתגרים כלכליים אפשריים בהמשך.

שלכם,
החברים מבלינק.

האמור אינו ייעוץ השקעות בהתאם לחוק ייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות התשנ"ה-1995, ושבכל מקרה  לא מהווה תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

השקעה בניירות ערך נתונה לשינויים ותנודות במחירים וכן כרוכה בסיכון אפשרי של אובדן כל או חלק מכספי ההשקעה, והכל בכפוף לגורמי סיכון

 אין לראות במידע המפורט בפוסט  הצעה לרכישה ו/או ביצוע השקעה ו/או ביצוע פעולות בניירות ערך בהתאם להוראות חוק ניירות ערך התשכ"ח –1968 כאשר מחירים, ככל ונקובים, אינם מתייחסים להצעה ספציפית ומהווים דוגמה להמחשה בלבד.